Prečo špičkoví kulturisti nedajú dopustiť na konzumáciu vajec, respektíve vaječných bielkov? Tých dobrých dôvodov je celý rad.
Stručná charakteristika
Šesť, osem vaječných bielkov, k tomu dva žĺtky a to všetko usmažené na panvici bez tuku ... obvyklá " raňajky šampiónov ". Samozrejme doplnená ďalšími pochutinami ako sú napríklad ovsené vločky a tak ďalej.
Prečo špičkoví kulturisti nedajú dopustiť na konzumáciu vajec, respektíve vaječných bielkov? Tých dobrých dôvodov je celý rad. Vajcia ako zárodok musí obsahovať všetky potrebné živiny a rastové faktory k zdarnému vývoju narodeného jedinca. Avšak ako je Vám určite známe, tak vajcia sa skladá jednak z bielka, ktorý je zdrojom len čistých a veľmi kvalitných bielkovín a žĺtka, ktorý okrem bielkovín, vitamínov, minerálov, lecitínu obsahuje aj nežiaduce tuky sprevádzané pre zdravie človeka rizikovým cholesterolom. Aj keď sa jeho nebezpečenstvo pre zdravého človeka trochu zveličuje, tak ak by sme si chceli zabezpečiť významne dobé príjem bielkovín pre kulturistov a silových športovcov konzumáciou vajec, tak to by sme ich museli skonzumovať tak desať denne, pričom odporúčané množstvo pri racionálnej výžive je tak jedno ... Vajcia totiž obsahuje v priemere 6 až 7 gramov bielkovín az toho je zhruba polovica vo vaječnom žĺtku.
Pri dnešných cenách je dodávka bielkovín prostredníctvom vajec pomerne drahý "špás". Je nejaké riešenie? Áno a to sušený vaječný bielok! Konzumácia 100 gramov tohto produktu nám zaistí prakticky 80 gramov plnohodnotných bielkovín s celou šírkou spektra aminokyselín potrebných k tvorbe svalovej hmoty. Sušený bielok okrem vysokej koncentrácie bielkovín má celý rad ďalších výhod - v prvom rade je pasterizovaný, teda tepelne ošetrený tak, aby bol zbavený všetkých zdravotne rizikových baktérií a to predovšetkým salmonely, ktorých infekcie hrozí pri konzumácii surových vajec. Scénka zo slávneho filmu Rocky, kedy Sylvestr Stallone konzumuje vždy po tréningu surové vajcia, rozhodne nie je hodná nasledovania ... A prečo aj, keď máme k dispozícii bezrizikové sušené vaječné bielky? Nulový obsah sacharidov a tukov predurčuje sušený bielok ako ideálny zdroj bielkovín do redukčných a rysovacích diét v kulturistike. To samozrejme neznamená, že nemôžeme vaječné bielky kombinovať s takými cukry, ktoré si sami zvolíme - a to hlavne s glukózou a maltodextrínom a namiešať si tak "anabolickú" zmes podľa našich potrieb a cieľov. Každý zdroj bielkovín má iné zloženie aminokyselín, preto by sme sa nikdy nemali zamerať len a výhradne na využívanie jedného zdroja bielkovín, ale ideálne je kombinácia a tým vzájomné dopĺňanie aminokyselinového spektra. Napríklad prednosti srvátkových proteínových koncentrátov vyplývajúce z rýchlosti a jednoduchosti vstrebávania sú všeobecne známe, ale čo pridať do whey proteínov vaječný bielok? Za určitých okolností (v priebehu dňa či pred spaním namiesto night proteínov ), kedy chceme predĺžiť dobu pôsobenia proteínového koncentrátov, tak je to ideálny ... vaječný bielok predstavuje kompromis v tom najlepšom slova zmysle medzi "rýchlymi" (srvátkový koncentrát) a "pomal ými "proteíny (kazeín), pretože jeho rýchlosť trávenia a vstrebávania sa pohybuje práve medzi týmito zdrojmi.
Ak rozmiešame sušený bielok v mlieku, tak doplníme vaječný albumín bielkovinami mlieka a tým podstatne rozšírime aminokyselinové spektrum, ale musíme si uvedomiť , že zároveň meníme výživové hodnoty konečného nápoja, ktorý potom obsahuje aj nie príliš žiaduce mliečny tuk a laktózu.
Či už použijeme vodu alebo mlieko, tak vždy bude sušený vaječný bielok predstavovať významný prínos ako pre kulturistov, tak všetkých športovcov v rozvoji svalovej hmoty a sily!
Tabuľka nutričných hodnôt: | v 100 g | v porcii |
Energetická hodnota | 1622kJ / 388kcal | 406kJ / 97kcal |
Bielkoviny | 79,1 g | 19,8 g |
Sacharidy | 0 g | 0 g |
Tuk | 0 g | 0 g |