Kokosový olej sa v našom tele počas trávenia rozkladá na glukózu, čiže hroznový cukor, ktorý postupne dodáva telu energiu a pritom sa v ňom neusadzuje (postupné dodávanie energie je spôsobené dlhším procesom trávenia kokosového oleja). Preto sa tiež panenský kokosový olej odporúča ľuďom, ktorí majú problémy s hladinou cukru v krvi alebo priamo diabetikom. Konzumácia kokosového oleja stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadobličiek.
Panenský kokosový olej je výborný aj pri redukčnej diéte. Pár lyžičiek kokosového oleja dokáže navodiť pocit nasýtenia na niekoľko hodín, zabraňuje teda nárazovému prejedaniu, ktoré spôsobuje známy jo-jo efekt. Kokosový olej nezaťažuje štítnu žľazu.
Panenský kokosový olej je tiež veľmi odolný proti žltnutiu čiže oxidácii. Žltnutiu je veľkou slabinou rastlinných olejov, ktoré nie sú čerstvé a za studena lisované. Pri ňom vznikajú vysoko toxické trans-mastné kyseliny, ktoré upchávajú tepien a podieľa sa na vzniku srdcových a cievnych chorôb. Organizmus sa týchto trans-mastných kyselín totiž veľmi zložito zbavuje.
Kokosový olej je tiež tepelne stabilný, takže sa neprepaľuje. Zloženie kokosového oleja je úplne iné, než u ostatných rastlinných olejov. Je podobné skôr masti a preto má panenský kokosový olej aj podobné skupenstvo - pri izbovej teplote je v pevnom, ale mäkkom stave, po zahriatí tečie.
výživové hodnoty | 100 g | * (100g) |
energia | 3467 kJ / 828 kcal | 41% |
tuky | 92 g | 131% |
- nas.mastných kyselín | 87 g | 435% |
- nenas.mastných kyselín | 4 g | - |
- polynenasýtené.mastných kyselín | 1 g | - |
sacharidy | 0 g | 0% |
- z toho cukry | 0 g | 0% |
bielkoviny | 0 g | 0% |
soľ | 0 g | 0% |
* - Referenčný príjem priemerného dospelého (8400kJ / 2000 kcal) |
Upozornenie: Skladujte pri izbovej teplote. Spotrebujte pred koncom spotreby: Dátum (číslo šarže) na spodnej strane obalu.
Upozornenie pre alergikov: Výrobok môže obsahovať stopy orechov.