- výborná chuť
- dodajú cenné živiny
obsahujú amarantovej múku, ktorá:
- je nutrične hodnotná
- obsahuje dobre stráviteľné škroby
- obsahuje nenasýtené mastné kyseliny (znižujú cholesterol)
- obsahuje vlákninu
- je prírodným zdrojom rutínu
- je cenným zdrojom bielkovín
Tyčinka Crispins amarantová - to, čo robí túto tyčku po výživovej stránke tak atraktívne, je predovšetkým obsah amarantovej múky - latinský názov Amaranthus, česky láskavec, donedávna takmer zabudnutá "nepravá" obilnina (nepatrí medzi obilniny, ale spracováva sa obdobne na múku). Táto rastlina bola doslova uctievaná už štyri tisícky rokov pred naším letopočtom juhoamerickými Indiánmi a to z úplne racionálnych dôvodov na základe výnimočnosti jej zloženia. V súčasnosti je už hitom zdravej výživy - a to celkom oprávnene. Jej semená sú tak nutrične hodnotné predovšetkým vďaka obsahu dôležitých esenciálnych aminokyselín (lyzín, leucín, izoleucín, tryptofán), ktoré nie sú v iných obilninách dostatočne zastúpené. Zrno a poťažmo múka obsahuje 15% vlákniny a čo to znamená pre naše zdravie a to zvlášť tráviaceho traktu netreba zdôrazňovať. Dominuje obsah veľmi dobre stráviteľných škrobov, nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a pôsobí preventívne proti ateroskleróze. Amarant je veľmi cenným zdrojom bielkovín (aminokyselinovým zložením sa približuje plnohodnotným bielkovinám živočíšneho pôvodu), zvlášť pre osoby citlivé na lepok. Amarantová múka je skvelým zdrojom minerálnych látok (horčík, vápnik, draslík a železo) a vitamínov (B 12, riboflavín, vitamín E). Tá je ale jeden z dvoch hlavných komponentov amarantovej tyčky a tým druhým je kukuričná krupica. Kukurica rozhodne u nás nepatrí medzi bežne konzumovanej plodiny (výnimkou sú kukuričné lupienky) a to je rozhodne škoda. Podobne ako obilniny obsahuje veľké množstvo sacharidov, ale s vysokým zastúpením glukózy, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť nervovej sústavy. Je bohatá na minerálne látky - železo, zinok, horčík, mangán a vitamíny skupiny B. Bielkovina v kukurici, rovnako ako v amarantu, na rozdiel od iných obilnín, neobsahuje lepok (!) A tak je po tejto stránke veľmi cenná, zvlášť pre stále sa rozširujúce skupinu obyvateľov trpiacich zápaly hrubého čreva as tým spojenými chorobami...
Tabuľka nutričných hodnôt: | v 100 g / GDA * | v porcii (8g) / GDA * |
Energetická hodnota | 1490 kJ (357 kcal) / 18% | 119 kJ (29 kcal) / 1% |
bielkoviny | 9,9 g / 20% | 0,8 g / 2% |
sacharidy | 70,9 g / 26% | 5,7 g / 2% |
z toho cukor | 1,7 g / 2% | 0,1 g / 0% |
tuky | 1,1 g / 2% | 0,1 g / 0% |
z toho nas. m. k. | 0,2 g / 1% | 0,0 g / 0% |
vláknina | 6,7 g / 27% | 0,5 g / 2% |
sodík | 0,5 g / 21% | 0,0 g / 2% |
* GDA = Odporúčané denné množstvo pre dospelých
Tyčinky Crispins - BIO ražnej, jemné solené:
- výborná chuť
- dodajú cenné živiny
- obsahujú vlákninu
Tyčinka Crispins jemne solená - je v podstate jednozložková, pretože ak opomenieme použitú soľ, tak jediným jej komponentom je ražná múka. Ak sa Vám to zdá málo, tak je potrebné si uvedomiť, že práve raž a výrobky z neho patrí medzi v súčasnosti nedocenenú obilninu. Asi ťažko rozoznáte ražnej zrno od tých ostatných, ale rozdiel spočíva práve vo vnútri. Raž má viac bielkovín ako pšenica a pochopiteľne ako u každej obilniny v percentuálne obsahu prevláda škrob, ale jeho častice sú dobre obalené celulózou a preto sa pomaly trávi a vstrebáva a vďaka tomu dobre znášajú tento výrobok aj diabetici. Raž a múka z neho je bohatá na vitamíny a to zvlášť skupiny B a na fosfor, horčík, železo, zinok, selén a iné stopové prvky.
Pravidelná konzumácia výrobkov z raže a ražnej múky vedie k zlepšeniu činnosti krvného obehu, k znižovaniu krvného tlaku ak zvýšeniu pružnosti artérií as tým spojené prevencia arteriosklerózy. Keby toto bolo všetko, v čom nám môžu jemne solené tyčky Crispins prospieť, tak by to bolo už dostatočné zdôvodnenie ich konzumácia, ale... pozrite sa ešte raz a pozornejšie na zloženie výrobku. Čo by Vás malo zaujať? Ale áno - je to unikátny obsah vlákniny! Tej vlákniny, ktorá je v súčasnej dobe s ohľadom na zdravú racionálnu výživu skloňované vo všetkých pádoch... a nie je sa čomu diviť - jej niekedy až krikľavý nedostatok v našom jedálničku je dávaný do priamej súvislosti s najrozšírenejšou rakovinou hrubého čreva - ktorej výskyt je bohužiaľ naším smutným celosvetovým primátom.
Jedno padesátigramové balenie jemne solených tyčiek Crispins nám dodá 7 až 8 gramov tejto cenné, hoci nestráviteľné zložky potravy!
Tabuľka nutričných hodnôt: | v 100 g / GDA * | v porcii (8g) / GDA * |
Energetická hodnota | 1286 kJ (308 kcal) / 15% | 103 kJ (25 kcal) / 1% |
bielkoviny | 19,7 g / 19% | 0,8 g / 2% |
sacharidy | 56,9 g / 21% | 4,6 g / 2% |
z toho cukor | 3,4 g / 4% | 0,3 g / 0% |
tuky | 1,8 g / 3% | 0,1 g / 0% |
z toho nas. m. k. | 0,2 g / 1% | 0,0 g / 0% |
vláknina | 14,8 g / 59% | 1,2 g / 5% |
sodík | 0,0 g / 1% | 0,0 g / 1% |
* GDA = Odporúčané denné množstvo pre dospelých
Nech už si vyberiete jemne solenej alebo amarantovej tyčku Crispins, tak rozhodne oboje je dobrá voľba. A pochutnáte si s dobrým pocitom, že ste urobili aj niečo pre svoje zdravie!
Ťažko sa ubránite, aby ste nezjedli celé balenie tyčiek "na posedenie" (našťastie má iba 50 gramov), tak chutí je kombinácia kukuričnej krupice s pohánkovou múkou, ochutená sušenú cibuľou a rascou.